De smartphone is er en gaat nooit meer weg, maar maakt wel meer kapot dan je lief is. Laat je mentale batterij er niet door verstoren en lees hoe je er functioneler mee om kan gaan!
De huidige maatschappij en technologie zorgen voor (te) veel afleiding, prikkels en stress. Het continue aanbod stopt nooit en de drang om te kijken en alles te volgen is groot. Het zal ook nooit meer weg gaan, dus wij moeten er gewoon slimmer mee om gaan.
Met een gemiddelde van 3 uur per dag bezig zijn op onze telefoon, zijn we drukker dan ooit. (los van alle andere scherminvloeden) Continue moet ons brein prikkels verwerken. De angst om nieuws te missen, is groot. Dit kan een gevoel van controle verlies geven. Daarnaast vergelijken we ons zelf de hele dag door (onbewust) met de ander en zijn / haar “perfecte” leven. Je bent weinig meer in het hier en nu.
Als je bedenkt dat elke prikkel een vorm van inspanning is, is het niet gek dat velen een gevoel van continue ‘aanstaan’ ervaren. Het schijnt zelfs al zo te zijn dat 5% van de ondervraagden van een onderzoek* onder de 1130 jong volwassen, aangeeft s ’nachts zijn wekker te zetten om de smartphone te checken. Bij elk bericht krijg je een prikkel – een kick en gaat je adrenaline niveau omhoog. Hier kan je op lange termijn verslaafd aan raken en logischerwijs wil je elke keer meer en meer.
Wat het nog lastiger maakt, is dat onze default modus (automatische modus), ingesteld is op absorberen en open staan voor impulsen. Perfect voor bedrijven als google, facebook en Microsoft, alleen minder fijn voor ons brein. De wereld is in zo’n rap tempo veranderd, alleen kan ons brein niet zo snel mee veranderen.
Is het dan alleen maar verkeerd? Uiteraard niet, het biedt ons een legio aan mogelijkheden en informatie. Alles is in principe voor handen. Dit creëert uiteraard ook weer extra keuzestress, dus ja alles heeft zijn voor-en nadelen, zullen we maar zeggen.
Maar ja, hoe dan nu verder? De technologie is er en het zal ook niet verdwijnen. Dus je moet voor jezelf manieren vinden om ermee om te gaan, zodat de smartphone je leven beter kan maken, in plaats van het tegenovergestelde. Welke stappen kan je dan zetten?
- Het is goed om je eigen gedrag en eventuele klachten goed bij te houden. Kan je nog makkelijk je telefoon weg leggen? Hoe snel krijg je last van ‘ontwenningsverschijnselen’? Lig je later in je bed omdat je nog te druk om al het nieuws, appjes en mails te managen? Of sta je bijvoorbeeld meteen op met het laatste (social) nieuws?
- Een belangrijkste stap is het creëren van bewustwording t.o.v. je gedrag en eventuele klachten. Je kan pas actie ondernemen als het issue ook duidelijk is.
- Een volgende stap is, nadenken over waarom? Waarom zou je dit willen aanpakken? Wat zou het je kunnen opleveren? Hoe ziet dat eruit? Wat doe je dan anders en hoe zou het voelen?
- Dan het praktische gedeelte;
- Zet je meldingen en notificaties uit.
- Zorg dat er niks staat op je openingsscherm van je telefoon. Lekker rustig achtergrondje en verder geen gekke dingen.
- Maar vooral, leer trainen om je telefoon vaker weg te leggen en op vliegtuigmodus te zetten. Begin klein, met een uurtje of 2. En bouw het elke keer op.
- Neem de tijd om je te vervelen af en toe, pak dan niet meteen je telefoon. Je hersenen blijven gezond als je ze af en toe mogen dagdromen / vervelen.
- Ban je telefoon uit de slaapkamer! Dit scheelt veel onrust, slechte straling en ook al wordt getriggerd met een adrenalineshotje, hij is er gewoon niet.
- En elke keer als je je telefoon toch weer oppakt? Probeer dan 1 seconde daarvoor jezelf af te vragen “Wat is het doel van mijn komende smartphone gebruik”?
#Hetkostmoeiteommoeiteloostezijn#Ookbijmij#Bewustwordingishetbegin#Goodluck!