Het conflict tussen, erbij willen horen en de angst voor afwijzing en écht jezelf durven zijn

Conflict

Onrust voelt voor mij meestal als graven en zoeken, zoeken naar antwoorden. Antwoorden op vaak veel te grote vragen, die nooit zomaar beantwoord kunnen worden. Daarom blijven ze vaak op de achtergrond hangen.. soms bewust en soms onbewust. Terwijl ik denk, hoe heerlijk zou het zijn om iets wel te kunnen afronden, het te kunnen weten, vraag ik me meteen af waarom wil ik dat eigenlijk? Of waarom is dat belangrijk?

Waarom voelt hangen in het grijs als niet ok? Nu ik er over nadenk merk ik dat juist in het grijze de vragen blijven komen. Tegelijkertijd blijven de antwoorden uit. Dat is dus kennelijk het nog niet weten. Dit vraagt om afstand nemen en alles er te laten zijn. De zin die ik heb verafschuwd veel van mijn bestaande jaren. Maar juist daar waar je allergie zit kan je groeien he.. dus de volgende vraag rijst alweer, waarom zit daar mijn allergie?

Want de zin, alles er laten zijn, is exact mijn innerlijke conflict.

Vanuit mijn eigen ware zelf voel ik hem helemaal en is het de essentie van overgave en het ok zijn. Dus authentiek, zonder spanning, zonder oordeel.

Maar vanuit de behoefte aan verbinding, deels het ego, vind ik die zin nogal een cliché en zet ik mij er tegen af. Want zullen we allemaal wel lekker “normaal” blijven doen? Ook bij mij zijn er nog zoveel overtuigingen aanwezig over hoe je zou moeten zijn en doen. Het weer bewust worden van dit proces is zo belangrijk, want dát geeft ruimte voor groei en verandering.

Oerbehoefte

De behoefte aan verbinding en erbij horen is een elementaire behoefte, een soort oerbehoefte. Ergens heel logisch, want samenzijn met anderen hebben we van oudsher nodig voor onze overleving. Dit maakt dat onze grootste angst, is die voor sociale afwijzing. Onbewust heeft die angst impact op jouw gedrag en natuurlijk dus ook op mijn gedrag.

Want we zijn allemaal mensen, we zoeken allemaal, laten we in die zoektocht soms wat liever zijn voor elkaar. Het niet weten is ok, dit mag.

Wil je hier eens over sparren? Stuur me een dm, je bent meer dan welkom.

Liefs Jolien  

Berichten

Burn out coach
Start je in balans of uit balans?

Wat is realistischer; “Start” je vanuit balans en vliegen we dan her en der de bocht uit? Of zijn we standaard uit balans en op zoek naar balans? Balans, het lijkt wel the holy grail tegenwoordig. Bij iemand in balans denk ik toch aan een boeddhist die ergens op een kleedje, lekker zen zit te wezen. Ik schrijf dit met een lichte irritatie, want ja ik denk dat ik ook wat makkelijker zen word zonder

Lees meer
Kan je niet meer stoppen?
Ga je door en kan je niet meer stoppen?

Een bewuste switch maken naar de ‘uit’ knop, oftewel échte ontspanning is (nog) niet helemaal ingeburgerd. Nee, liever gaan we nog even die ene presentatie af (of nog beter) maken, nog ff alle mails managen, to do lijstjes op orde maken, keihard knallen tijdens de sportles, nieuwe plannen en doelen maken, allemaal activiteiten die zich bevinden in de ‘(g)aan‘ stand. Maar echt bewust kiezen voor rust, ontspanning en verzachten is voor velen een compleet tegennatuurlijke

Lees meer
coach burn out
Niet jezelf zijn en maar aanpassen..

Ik vind het een wonderlijke ontwikkeling, als ik er zo over nadenk. Op welk moment heb ik besloten dat ik niet meer mijn authentieke zelf mag zijn? Bijna jaloers kan ik naar mijn kinderen kijken, die volgen 24/7 hun natuurlijke impulsen. Onbedaarlijk blij zijn, heerlijk aanstellen en medelijden hebben met zichzelf, huilen totdat ze niet meer kunnen (zelfs zonder echte reden) boos zijn op al het oneerlijke in het leven, kinderlijk enthousiast en ongegeneerd zijn

Lees meer