Ik weet het even niet

Ik weet het even niet

Blijven je gedachten als een constante stroom aanwezig? Zoeken ze antwoorden op grote levensvragen? Moet je bijvoorbeeld veranderen van baan? Is je relatie nog wel ok? Ben je eigenlijk wel gelukkig? Wat zijn je dromen dan precies?

Je brein wil onbewust graag een veilige situatie creëren. Dit betekend dat je alle antwoorden moet hebben, want dan is er controle en dus “veiligheid”. Maar die druk je jezelf oplegt kan extreem vermoeiend zijn.

We leven in een maatschappij die ons lijkt te vertellen dat alles maakbaar is. Jij hebt de antwoorden en als je die niet hebt, ga je maar zoeken. Alles is vindbaar, alles is mogelijk.

We willen alles snappen en doorgronden, zodat de toekomst wat minder onzeker lijkt. Er lijkt dus weinig ruimte meer te zijn voor het niet weten.

Wanneer je jezelf meer ruimte zou geven om het niet te weten, kan dit juist op de lange termijn meer richting geven. Er ontstaat ruimte voor nieuwsgierigheid, je mag gaan onderzoeken.
Geef jezelf de ruimte, de rust en tijd om het ‘lekker’ even niet te weten. Kijk wat er dan gebeurt.

Jouw brein zal dit overigens niet automatisch stimuleren, omdat jouw brein evolutionair gezien, wel graag de touwtjes in handen heeft. Het “weten” geeft veiligheid en kost minder energie. Dit betekend dat er weerstand kan komen, op de momenten dat jij je probeert over te geven aan het niet weten.

Ook daar is het weer de sleutel om er ruimte voor te maken. Om in te checken in je lijf. Wat gebeurt er nu precies. Wat wil mijn lijf mij vertellen? Wees nieuwsgierig.

Ik zou dus zeggen, normaliseer (en omarm ; ja het blijft een lastig woord, ik weet het 😊) de momenten waarop je er juist even geen zak meer van snapt. Ik denk dat dit alles is wat je moet weten voor nu.

Berichten

Kan je niet meer stoppen?
Ga je door en kan je niet meer stoppen?

Een bewuste switch maken naar de ‘uit’ knop, oftewel échte ontspanning is (nog) niet helemaal ingeburgerd. Nee, liever gaan we nog even die ene presentatie af (of nog beter) maken, nog ff alle mails managen, to do lijstjes op orde maken, keihard knallen tijdens de sportles, nieuwe plannen en doelen maken, allemaal activiteiten die zich bevinden in de ‘(g)aan‘ stand. Maar echt bewust kiezen voor rust, ontspanning en verzachten is voor velen een compleet tegennatuurlijke

Lees meer
Jezelf zijn
Niet jezelf zijn en maar aanpassen..

Ik vind het een wonderlijke ontwikkeling, als ik er zo over nadenk. Op welk moment heb ik besloten dat ik niet meer mijn authentieke zelf mag zijn? Bijna jaloers kan ik naar mijn kinderen kijken, die volgen 24/7 hun natuurlijke impulsen. Onbedaarlijk blij zijn, heerlijk aanstellen en medelijden hebben met zichzelf, huilen totdat ze niet meer kunnen (zelfs zonder echte reden) boos zijn op al het oneerlijke in het leven, kinderlijk enthousiast en ongegeneerd zijn

Lees meer
trauma release
De impact van het onderdrukken van emoties.

Ik had GEEN idee welke impact het onderdrukken of negeren van emoties kan hebben. Tijdens een mega intense en indrukkwekkende trauma release opleiding, heb ik groot ontzag gekregen voor het lichaam, later meer hierover. Ik merk aan mezelf dat ik steeds nieuwsgieriger word en meer en meer het onbekende wil opzoeken. Voor iemand die ook een prima kluizenaar is, is dat toch een ontwikkeling. Het is ook niet dat ik bewust het oncomfortabele opzoek, maar

Lees meer