Emoties en wetenschappelijk onderzoek

Ontstress en mindset coach Jolien van der Wal

Laat je gaan en houd je niet in

Onbewust corrigeren we ons gedrag de hele dag door. Emoties, gedachtes of impulsen kaderen en controleren we. Op welke manier je dit doet, noemen we, de normen die jij bepaald hebt. Wees gerust, ook dit gedeelte gaat volledig onbewust. We noemen dit ook wel de ongeschreven gedragsregels, die we als normaal betitelen.

Vandaar dat je het vaak nog wel ok vindt om alle te way te gaan tijdens de All you need is love kerstspecial, als je snapt wat ik bedoel. Want dat doen we tenslotte allemaal en is daarmee dus algemeen geaccepteerd gedrag.

Maar ervaar jij op andere momenten bepaalde exciting of verdrietige emoties, dan schalen we dit vaak af. Onbewust corrigeren we dit met overtuigingen als:

  • “Doe maar gewoon normaal en ff niet zo raar”
  • “Met huilen schiet je niks op, hoppathee aanpakken en door”
  • “Ik kan hier echt niet verdrietig over worden, want het kan allemaal nog veel erger”
  • “Ik wil het wel van het dak afschreeuwen hoe excited of trots ik ben, maar goed laten we eerst maar is kijken of het ook wel echt goedkomt”

Je kunt hier meer op trainen. Het heeft o.a. te maken met meer luisteren naar je intuïtie en jezelf toestaan om de ruimte te nemen die je daarvoor nodig hebt. Want hoe bevrijdend zou het zijn als je gewoon mag voelen en ervaren? Jezelf laten zien? Zowel de blije emoties en de verdrietige emoties, dit zou je in mijn optiek meer mens maken.

Wist je dat een emotie maar slechts 90 seconden kan duren?

Neurologe Dr. Taylor heeft dit ontdekt, toen ze zelf een beroerte kreeg, kon ze namelijk van binnenuit haar brein bestuderen. In een hele interessante TED talk vertelt ze er meer over. Maar het belangrijkste om te onthouden is, dat het ontstaan en verdwijnen van een emotie een chemische reactie is die slechts 90 seconden duurt.  Als een heftige emotie langer duurt, ben jij het zelf die de boel (vaak onbewust) blijft aanjagen. Na anderhalve minuut is wat je voelt dus een keuze.

Wil je hier meer over weten? Stuur me gerust een berichtje, of plan een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek in. Ik kan je dan alvast een eindje op weg helpen. Voor mij is het prettig om meer te weten over wat er allemaal bij je speelt.

Je kunt met een druk op de knop een afspraak plannen in mijn agenda; https://jolienvanderwalcoaching.nl/agenda/

Liefs Jolien

Berichten

Burn out coach
Start je in balans of uit balans?

Wat is realistischer; “Start” je vanuit balans en vliegen we dan her en der de bocht uit? Of zijn we standaard uit balans en op zoek naar balans? Balans, het lijkt wel the holy grail tegenwoordig. Bij iemand in balans denk ik toch aan een boeddhist die ergens op een kleedje, lekker zen zit te wezen. Ik schrijf dit met een lichte irritatie, want ja ik denk dat ik ook wat makkelijker zen word zonder

Lees meer
Kan je niet meer stoppen?
Ga je door en kan je niet meer stoppen?

Een bewuste switch maken naar de ‘uit’ knop, oftewel échte ontspanning is (nog) niet helemaal ingeburgerd. Nee, liever gaan we nog even die ene presentatie af (of nog beter) maken, nog ff alle mails managen, to do lijstjes op orde maken, keihard knallen tijdens de sportles, nieuwe plannen en doelen maken, allemaal activiteiten die zich bevinden in de ‘(g)aan‘ stand. Maar echt bewust kiezen voor rust, ontspanning en verzachten is voor velen een compleet tegennatuurlijke

Lees meer
coach burn out
Niet jezelf zijn en maar aanpassen..

Ik vind het een wonderlijke ontwikkeling, als ik er zo over nadenk. Op welk moment heb ik besloten dat ik niet meer mijn authentieke zelf mag zijn? Bijna jaloers kan ik naar mijn kinderen kijken, die volgen 24/7 hun natuurlijke impulsen. Onbedaarlijk blij zijn, heerlijk aanstellen en medelijden hebben met zichzelf, huilen totdat ze niet meer kunnen (zelfs zonder echte reden) boos zijn op al het oneerlijke in het leven, kinderlijk enthousiast en ongegeneerd zijn

Lees meer