Lockdown mindset tips

Jolien mentale fitheid blog corona

Het belang van werken aan je mentale fitheid, vooral in deze iet wat ‘rommelige’ periode.

 

Zorgen

Tijdens mijn coachingsgesprekken en gesprekken met diverse HR managers merk ik dat er veel zorgen en vragen zijn rondom de toegenomen complexiteiten. Uiteraard hebben we het niet over waar het nu allemaal heen gaat of moet, maar gaat het om de aandacht die er nu moet zijn voor onze mentale veerkracht.

Lontjes zijn korter en de reserves zijn voor een groot deel al lang verbruikt. Het onheilspellende karakter van deze pandemie en het feit dat we keer op keer de balans moeten aanpassen kost energie. Maar we ontkomen niet aan nog meer rommelige tijden, dus het is tijd voor een aantal fijne tips en inzichten.

De aanwezigheid van stress is in principe geen probleem. Dit heeft juist een positief effect op je performance. Maar langdurige stress zorgt voor problemen. Het gaat er dus om dat je het punt bereikt, waar het voor zover dat realistisch is, in balans is. Waar er voldoende ruimte is voor herstel. Vooral het onderdeel herstel vergeten we te vaak in onze hectische levens.  

Zelfzorg en kennis vergroten je weerbaarheid. Wat kan je doen om dit te vergroten?

1.     Vergroot je emotionele veerkracht;

  • Expressie is het tegenovergestelde van depressie, dus delen en ventileren, de boel op een rijtje zetten is key! Vraag om hulp als je voelt dat dit nodig is, dit maakt je juist krachtig.
  • Blijf in verbinding met dierbaren, dit kan nog steeds op veel verschillende manieren.
  • Open up; Iedereen heeft last van sticky thoughts. Krijg inzicht in jouw ‘verhaal’. Dit zijn vaak de niet behulpzame kritische stemmen die elke keer hetzelfde verhaal vertellen. Zodra je het leert herkennen, kan je ook met meer afstand het verhaal aanschouwen. Het neemt je dan niet meer over.
  • Wees aanwezig in het nu. Vermijdt tijdreizen, dus het piekeren over de toekomst of het analyseren van het verleden. Sluit je ogen voor een minuut en focus je op alles waar je vandaag dankbaar voor mag zijn. Be present!
  • Krijg jouw waardes helder, op die manier leer je wat klopt en past bij jou. Als je weet wat belangrijk is voor je, kies je ook je eigen focus, waar je invloed op hebt.

2.     Blijf cognitief fit;

  • Houdt je brein actief, kies in deze periode juist voor ontwikkeling. Ga een leuke cursus volgen of kies een nieuwe hobby.
  • Creëer perspectief, ook al is dat heel erg lastig. Probeer creatief te zijn, denk aan originele uitjes met vrienden in de natuur.

3.     Blijf werken aan je fysieke fitheid, dit ondersteunt de mind;

  • Beweeg, dit reguleert het zenuwstelsel.
  • Ga naar buiten, zoek rust in de natuur, het liefst zonder prikkels en afleiding.
  • Let op je voeding. Hoe afgezaagd het ook klinkt, het effect is heel groot.
  • Neem voldoende rust, tijd voor herstel en je nachtrust.

Blijf in nauw contact met je leidinggevende. Maak afspraken die realistisch zijn. Uit onderzoek blijkt ook dat de thuiswerk locatie erg belangrijk is voor je concentratie en dus productiviteit. Kan je hier nog zaken in optimaliseren? Zoveel mogelijk autonoom werken draagt ook enorm bij het welbevinden. Een aantal onderwerpen die ik zeker bespreekbaar zou maken.

Last but not least, wees je ook vooral bewust van wat er allemaal nog wel kan.  

Als coach kan ik je verder ondersteunen, stuur me een berichtje voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of plan meteen een kennismakingsgesprek in, je bent meer dan welkom. https://jolienvanderwalcoaching.nl/agenda/

Be kind! We got this, liefs Jolien

binary comment

Berichten

Kan je niet meer stoppen?
Ga je door en kan je niet meer stoppen?

Een bewuste switch maken naar de ‘uit’ knop, oftewel échte ontspanning is (nog) niet helemaal ingeburgerd. Nee, liever gaan we nog even die ene presentatie af (of nog beter) maken, nog ff alle mails managen, to do lijstjes op orde maken, keihard knallen tijdens de sportles, nieuwe plannen en doelen maken, allemaal activiteiten die zich bevinden in de ‘(g)aan‘ stand. Maar echt bewust kiezen voor rust, ontspanning en verzachten is voor velen een compleet tegennatuurlijke

Lees meer
Jezelf zijn
Niet jezelf zijn en maar aanpassen..

Ik vind het een wonderlijke ontwikkeling, als ik er zo over nadenk. Op welk moment heb ik besloten dat ik niet meer mijn authentieke zelf mag zijn? Bijna jaloers kan ik naar mijn kinderen kijken, die volgen 24/7 hun natuurlijke impulsen. Onbedaarlijk blij zijn, heerlijk aanstellen en medelijden hebben met zichzelf, huilen totdat ze niet meer kunnen (zelfs zonder echte reden) boos zijn op al het oneerlijke in het leven, kinderlijk enthousiast en ongegeneerd zijn

Lees meer
trauma release
De impact van het onderdrukken van emoties.

Ik had GEEN idee welke impact het onderdrukken of negeren van emoties kan hebben. Tijdens een mega intense en indrukkwekkende trauma release opleiding, heb ik groot ontzag gekregen voor het lichaam, later meer hierover. Ik merk aan mezelf dat ik steeds nieuwsgieriger word en meer en meer het onbekende wil opzoeken. Voor iemand die ook een prima kluizenaar is, is dat toch een ontwikkeling. Het is ook niet dat ik bewust het oncomfortabele opzoek, maar

Lees meer