Start je in balans of uit balans?

Burn out coach

Wat is realistischer; “Start” je vanuit balans en vliegen we dan her en der de bocht uit? Of zijn we standaard uit balans en op zoek naar balans?
Balans, het lijkt wel the holy grail tegenwoordig. Bij iemand in balans denk ik toch aan een boeddhist die ergens op een kleedje, lekker zen zit te wezen.

Ik schrijf dit met een lichte irritatie, want ja ik denk dat ik ook wat makkelijker zen word zonder de aanwezigheid van een werk en privé mobiel, hypotheek, 2 apen, “social” media, laptops, tv, de was, de boodschappen, files en nog veel meer andere gekkigheid.

Balans vinden in de huidige maatschappij is iets uitdagender, dan op een kleedje in the middle of nowhere. Maar los van dat zie ik het vertrekpunt wellicht ook net anders dan gemiddeld.

Ik denk dat we standaard uit balans zijn en middels emoties en energie proberen we elke keer weer het middelpunt te vinden. Het punt waar een soort van rust / tevredenheid is. Wellicht is dit een iets zwaarder perspectief, maar grappig genoeg breng het mij meer in balans en geeft het me rust.

Om dat punt te bereiken is het van belang dat emoties er wel mogen zijn en dat ze bestaansrecht krijgen. Iedereen knapt eigenlijk altijd enorm op van het delen van zijn of haar emoties. Sterker nog wanneer je licht laat schijnen op je donkere delen, wordt het automatisch lichter, letterlijk en figuurlijk.
Nu ik weet wat het brengt, zou ik er het liefst 24h een bouwlamp opzetten, die goed afgesteld is en aangaat wanneer ik weer dingen onbewust, probeer weg te drukken of te negeren.

Wat dat laatste is voor veel mensen de default modus, oftwel het vertrekpunt.
Hou het vooral in je, voor je of stop het weg. Harmonie, “het heeft geen zin om er bij stil te staan, we moeten door” en nog meer onbewuste redenen houden ons daar ook graag weg. Dat kost minder energie en het onbekende opzoeken zit ook al niet in ons systeem. Je weet niet wat je allemaal tegen komt, dus kiezen we vaak voor afleiding en of het negeren.

Dus bewust aan de slag blijft key. Alleen als je hiernaar verlangt natuurlijk. Iedereen is perfect zo als hij of zij is. Je moet helemaal niks, maar als je verlangt naar meer tevredenheid is werken met emoties erg nuttig.

Berichten

Kan je niet meer stoppen?
Ga je door en kan je niet meer stoppen?

Een bewuste switch maken naar de ‘uit’ knop, oftewel échte ontspanning is (nog) niet helemaal ingeburgerd. Nee, liever gaan we nog even die ene presentatie af (of nog beter) maken, nog ff alle mails managen, to do lijstjes op orde maken, keihard knallen tijdens de sportles, nieuwe plannen en doelen maken, allemaal activiteiten die zich bevinden in de ‘(g)aan‘ stand. Maar echt bewust kiezen voor rust, ontspanning en verzachten is voor velen een compleet tegennatuurlijke

Lees meer
coach burn out
Niet jezelf zijn en maar aanpassen..

Ik vind het een wonderlijke ontwikkeling, als ik er zo over nadenk. Op welk moment heb ik besloten dat ik niet meer mijn authentieke zelf mag zijn? Bijna jaloers kan ik naar mijn kinderen kijken, die volgen 24/7 hun natuurlijke impulsen. Onbedaarlijk blij zijn, heerlijk aanstellen en medelijden hebben met zichzelf, huilen totdat ze niet meer kunnen (zelfs zonder echte reden) boos zijn op al het oneerlijke in het leven, kinderlijk enthousiast en ongegeneerd zijn

Lees meer
trauma release
De impact van het onderdrukken van emoties.

Ik had GEEN idee welke impact het onderdrukken of negeren van emoties kan hebben. Tijdens een mega intense en indrukkwekkende trauma release opleiding, heb ik groot ontzag gekregen voor het lichaam, later meer hierover. Ik merk aan mezelf dat ik steeds nieuwsgieriger word en meer en meer het onbekende wil opzoeken. Voor iemand die ook een prima kluizenaar is, is dat toch een ontwikkeling. Het is ook niet dat ik bewust het oncomfortabele opzoek, maar

Lees meer