Waarom is veranderen zo moeilijk?

Telefoon verslaving


Wat zou er gebeuren als je nu niet zou starten met onze coachingsgesprekken?

Deze vraag stelde ik deze week tijdens een mooi en eerlijk coachingsgesprek. Tijdens de gesprekken en door de vragen die worden gesteld maken we aanspraak op het bewustzijn. Maar die bewustwording, wat is dat precies?

Waar komt jouw ik vandaan?

Dat is wat je op dit moment voelt en denkt, waar je je dus bewust van bent. Alle ervaringen die je in je leven hebt meegemaakt worden door het bewustzijn aan elkaar gerijgt tot een samenhangend verhaal. Het resultaat daarvan is jouw ik.

Ons bewustzijn is voor maximaal 5 % verantwoordelijk voor ons gedrag. De overige 95 % wordt automatisch (dus onbewust) aangestuurd, door al onze opgebouwde overtuigingen, drijfveren, kennis, normen, waarden.

Wil je in een helikopterview komen, wil je veranderen, wil je leren wat je wil, welke koers je wil varen, wat je drijfveren zijn? Dan moet je dus aanspraak maken op die 5 %. De marge is zo klein en de overige 95 % is zo groot, dat je dit proces makkelijk kan overslaan.

Het onbewuste systeem houdt namelijk van veiligheid en automatische handelingen, want dit kost minder energie.
Maar je onrust en ontevredenheid blijft. Tijdens coaching reserveer je tijd en aandacht om bewust aan de slag te gaan. Omdat de muur van alle huidige patronen en impulsen zo groot is, is het moeilijk om dit alleen te realiseren.

De kracht van coaching

Daar schuilt dan ook de kracht van coaching in.
Dus laat de vraag maar is op je inwerken, wat zou er gebeuren als je gewoon doorgaat met die zee aan automatische onbewuste gedragingen, patronen en overtuigingen.

Hoe reëel is een gewenste verandering dan?

Liefs Jolien

Berichten

Kan je niet meer stoppen?
Ga je door en kan je niet meer stoppen?

Een bewuste switch maken naar de ‘uit’ knop, oftewel échte ontspanning is (nog) niet helemaal ingeburgerd. Nee, liever gaan we nog even die ene presentatie af (of nog beter) maken, nog ff alle mails managen, to do lijstjes op orde maken, keihard knallen tijdens de sportles, nieuwe plannen en doelen maken, allemaal activiteiten die zich bevinden in de ‘(g)aan‘ stand. Maar echt bewust kiezen voor rust, ontspanning en verzachten is voor velen een compleet tegennatuurlijke

Lees meer
Jezelf zijn
Niet jezelf zijn en maar aanpassen..

Ik vind het een wonderlijke ontwikkeling, als ik er zo over nadenk. Op welk moment heb ik besloten dat ik niet meer mijn authentieke zelf mag zijn? Bijna jaloers kan ik naar mijn kinderen kijken, die volgen 24/7 hun natuurlijke impulsen. Onbedaarlijk blij zijn, heerlijk aanstellen en medelijden hebben met zichzelf, huilen totdat ze niet meer kunnen (zelfs zonder echte reden) boos zijn op al het oneerlijke in het leven, kinderlijk enthousiast en ongegeneerd zijn

Lees meer
trauma release
De impact van het onderdrukken van emoties.

Ik had GEEN idee welke impact het onderdrukken of negeren van emoties kan hebben. Tijdens een mega intense en indrukkwekkende trauma release opleiding, heb ik groot ontzag gekregen voor het lichaam, later meer hierover. Ik merk aan mezelf dat ik steeds nieuwsgieriger word en meer en meer het onbekende wil opzoeken. Voor iemand die ook een prima kluizenaar is, is dat toch een ontwikkeling. Het is ook niet dat ik bewust het oncomfortabele opzoek, maar

Lees meer